Sfințirea Bisericii "Adormirea Maicii Domnului"
Sute de credincioși au venit astăzi, 6 octombrie 2013, în comuna Budești, pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii parohiale cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din satul Bârsești.
În Duminica a XX-a după Rusalii credincioșii din Parohia Bercioiu Bârsești, județul Vâlcea au primit binecuvântări arhierești de la cei doi ierarhi ai Arhiepiscopiei Râmnicului, Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim și Preasfințitul Episcop-vicar Emilian Lovișteanul, cu ocazia târnosiri bisericii parohiale din localitate, după ce lucrările de consolidare, înfrumusețare și restaurare ale picturii au fost finalizate, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.
Sute de credincioși au venit astăzi, 6 octombrie 2013, în comuna Budești, pentru a participa la slujba de sfințire a bisericii parohiale cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din satul Bârsești. Evenimentul a început sâmbătă seara cu slujba Vecerniei, iar astăzi, slujba de sfințire și Sfânta Liturghie au fost oficiate în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, de către Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, înconjurați de un sobor de preoți și diaconi.
În cadrul Sfintei Liturghii, după citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a explicat pericopa evanghelică de la Sfântul Evanghelist Luca cu privire la Învierea fiului văduvei din Nain, vorbind despre viață și moarte în Învățătura Biserici Ortodoxe.
La final, Părinții Ierarhi l-au felicitat pe părintele paroh Gheorghe Cătălin Nedeluș pentru activitatea pastorală, misionară și administrativă din parohie, iar Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim l-a hirotesit iconom stavrofor. Au mai fost felicitați, consiliul parohial, enoriașii parohiei și toți cei care și-au adus contribuția la lucrările de restaurare și înfrumusețare ale bisericii din localitate, aceștia primind din partea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și a Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul diplome de vrednicie.
După Sfânta Liturghie, întreg soborul de slujitori în frunte cu cei doi Părinții Ierarhi au sfințit noul așezământ social-pastoral pus sub ocrotirea Sfântului Cuvios Antonie de la Iezer, construit în curtea bisericii.
Sărbătoarea Parohiei Bercioiu Bârsești a reunit oficialități locale, preoți și numeroși credincioși din parohie și din eparhie, care după slujbă au putut trece prin Sfântul Altar pentru sărutarea Sfintei Evanghelii și a Sfintei Mese, primind cu această ocazie cărți de rugăciuni și iconițe.
Biserica parohială cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" din satul Bârsești, comuna Budești, județul Vâlcea, a fost construită în anul 1817, de către Diaconul Stanciu și Popa Duda, după ce la 1815, bisericuța din lemn situată înspre nord arsese.
Forma sfântului locaș este de navă, cu absida poligonală decroșată, și pridvorul zidit adăugat ulterior, cu turlă peste naos și clopotniță peste pridvor, ambele din lemn. Naosul și pronaosul sunt despărțite printr-un zid străpuns de o deschidere centrală și de două ferestre mici arcuite.
În decursul vremii locașul de cult a suferit importante modificări: în anul 1883 a fost adăugat pridvorul, iar în 1883 a fost construită turla peste naos și clopotnița, s-a zugrăvit din nou cu vopsea în ulei peste pictura în frescă, prin grija preotului Nicolae Florescu și a boierilor Constantinești. În anul 1923 s-a înnoit pictura în tempera de către pictorul Costică Popescu din comuna Bujoreni, jud. Vâlcea, preot slujitor fiind Gheorghe Ene. Picturile de la 1883 și 1923 ce au acoperit pictura originală au fost de calitate inferioară.
Cele mai importante lucrări de consolidare, restaurare și înfrumusețare ale sfântului locaș s-au efectuat începând cu anul 2009, odată cu instalarea preotului paroh Gheorghe Cătălin Nedeluș. Astfel din 2009 și până în prezent au fost executate următoarele lucrări: înlocuirea acoperișului, tencuieli exterioare, îndepărtarea picturilor în ulei, cele două straturi aplicate în 1883 și 1923, conservarea și restaurarea picturii murale originale executată în frescă, conform documentației aprobate de Ministerul Culturii și Cultelor și avizului Comisiei de pictură bisericească. S-a confecționat mobilierul interior, a fost înlocuită instalația electrică și montată o centrală termică, iar pardoseala a fost reparată și pe alocuri înlocuită. De asemenea, s-a procedat la împrejmuirea curții bisericii cu 65 de metrii gard cu stâlpi din beton armat și rame metalice, precum și 60 de metri de gard zidit, iar cimitirul a fost extins și împrejmuit cca. 360 de metri, cu gard din beton, stâlpi din țeavă și plasă de sârmă. Pentru eliminarea umidității din jurul bisericii s-a realizat un drenaj, iar în curte a fost ridicat un așezământ social-pastoral cu hramul "Sfântul Cuvios Antonie de la Iezer", cu bucătărie și alte anexe.
Citește mai mult aici: http://basilica.ro/sfinirea-bisericii-adormirea-maicii-domnului-din-paro...
Poți adăuga un comentariu folosind și acest formular